Informatie

Interessante artikelen m.b.t. de energietransitie:

Deze pagina wordt niet actief bijgehouden, abonneert u zich op de nieuwsbrieven van de diverse organisaties? Actueel nieuws wordt geplaatst op:

https://energiesamennoordholland.nl/nieuws/

www.mnh.nl/actueel/nieuws/

https://energieregionh.nl/nieuwsoverzicht

https://www.lsabewoners.nl/nieuws/


Een mensgerichte en inclusieve energietransitie

De energietransitie krijgt vorm. Stap voor stap zijn we mensen aan het betrekken, want een goede energietransitie doen we samen. Daarom zetten we als Participatiecoalitie in op ‘de inclusieve energietransitie’. Wat dat is kun je lezen in het verslag van het druk bezochte webinar van LSAbewoners over de toegankelijkheid van de energietransitie: Op Participatiecoalitie; Duurzame energie voor iedereen

Tijdens de bijeenkomst vertelden drie sprekers uit Wierden, Zutphen en Breda vanuit hun eigen praktijkvoorbeelden over de manier waarop zij omwonenden betrekken. Enkele tips:
1) Investeer in brede lokale samenwerking
2) Gebruik diverse communicatiekanalen
3) Zet opbrengsten in ten goede van de lokale gemeenschap

Wij hoeven dit gelukkig niet alleen te doen, lees ook eens: https://www.twynstragudde.nl/inzichten/een-mensgerichte-inclusieve-energietransitie


Samen de energietransitie laten slagen.

Er gebeurt al veel om klimaatverandering tegen te gaan. Veel ondernemers hebben plannen om energie te besparen of duurzame energie zelf op te wekken. Op de site van ‘Coalitie Duurzame Energie Noord Holland’ staan enkele inspirerende filmpjes gericht op ondernemers:

Zonnepark De Dogger wekt stroom op voor 2400 huishoudens

Melkveehouder Peter Könst verduurzaamt door zonnepanelen op dak te plaatsen

Robert Kuin van Rodako Deuren in Opmeer is van het gas af.

Bergen Energie voorziet 500 huishoudens van energie.


Hieronder de link naar de conceptRES NHZ als geheel, en naar de teksten en kaarten per deelregio:


Hieronder linkjes naar de kaart van de RES NHN als geheel, en een link naar het volledige RES-NHN document en de kaarten per deelRES in NHN apart.


Veel ondernemers hebben plannen om energie te besparen of duurzame energie zelf op te wekken. De coalitie Duurzame Energie Noord-Holland helpt initiatieven te stimuleren en brengt hulpvragen en tips van initiatiefnemers in kaart. Wil jij een energie-initiatief starten, maar heb je iets nodig? Kijk een naar: < Hoe verduurzaam je als organisatie? >


Bergen Energie wekt stroom op voor 500 huishoudens. Marius Kuipers vertelt over het hoe en wat van een coöperatief zonneveld. < Bergen Energie >


De RES is een marathon en geen sprint. Op de sites van de Energieregio’s van de provincie Noord Holland vind je heel veel informatie over de energietransitie in Noord Holland.

Ga naar: https://energieregionh.nl/


De landelijke organisatie van energie-coöperaties heet ‘Energie Samen’. Ook op hun site een heleboel nuttige informatie over de energietransitie.

< Checklists en handige publicaties voor een sterke RES >